Els menorquins Figues d’un Altre Paner beuen de la tradició musical menorquina amb aportacions d’arreu de les terres de parla catalana. Comencen a compondre i confeccionar el seu repertori a partir de l’abril de 2020, amb una clara voluntat de continuar experimentant amb la música tradicional mitjançant un tractament polifònic de veus i una visió feminista en el tractament de les lletres.
La seva és una aposta clara per la revisió no només musical sinó també literària. I és que massa sovint a les cançons populars les qüestions femenines són bé invisibilitzades, bé emprades amb finalitat moralitzadora i sempre des de la perspectiva patriarcal. Així, qüestions com la violència masclista, la ridiculització de qüestions femenines o la banalització sexual des de l’òptica masculina, els Figues d’un Altre Paner les substitueixen per missatges d’empoderament femení, sororitat, denúncia social i defensa de les lluites democràtiques i de memòria històrica.
Els impulsors del projecte, els germans Annabel i Joan Carles Villalonga, són vells coneguts del panorama musical i tradicional menorquí. Fa més de 20 anys que es dediquen a la recerca i la innovació de la música tradicional participant en projectes musicals com S’Albaida, el duet A Romandre o la direcció musical i artística de l’homenatge a Traginada, que ha suposat un alè d’aire fresc i ha obtingut una gran resposta del públic. A més, recentment se’ls ha afegit la cantant mallorquina Marta Elka.